Dry Needling is een evidenced based handeling bij het bestrijden van myofasciale pijn. Er wordt enkele seconden intramusculair (= in de spier ) met behulp van een dunne steriele acupunctuur naald triggerpoints aangeprikt. Dit zijn kleine gebiedjes in het spierweefsel met een zeer slechte doorbloeding waardoor de spiervezels niet meer kunnen ontspannen en afvalstoffen niet meer afgevoerd worden. Dit veroorzaakt bewegingbeperking en pijn, vaak met uitstraling in bijvoorbeeld arm of been.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dry_needling
www.dryneedling.nl
Geen acupunctuur
Dry Needling maakt gebruik van dezelfde naaldjes die gebruikt worden in de acupunctuur, maar Dry Needling is geen traditionele Chinese acupunctuur hoewel er wel enige overlap schijnt te zijn. De vertaling van acupunctuur vanuit het Latijn is naald (acu) doorsteken (punctura). Dry Needling maakt gebruik van één naald en wordt maar enkele seconden in een 'spierknoop' gestoken en op en neer bewogen. Chinese acupunctuur gebruikt meerdere naalden die langer blijven zitten op 'meridianen of energiebanen'. Dry Needling is één van de instrumenten binnen de fysiotherapie en manuele therapie om te komen tot pijnvrij te bewegen.
Hoe voelt dry needling
Als de naald in de huid geplaatst wordt voelt u dit geheel niet en als de naald verder de spier in gaat is ook dit geheel pijnloos. Zodra de naald verderop in de spier het gevoelige triggerpoint raakt volgt een opmerkelijke diepe krampachtige sensatie door een korte samentrekking van die spiervezels (local twitch respons) dat zelden aangenaam maar goed te vedragen is en trekt bovendien zeer vlug weer weg.
Hierna ontspannen die spiervezels zich en kan de spier weer normaal functioneren. Een gevolg hiervan is dat het gewricht en aanpalende gewrichten weer normaal kunnen bewegen, de overbelasing op de omringende weefsel verdwijnt. Hierdoor wordt de omgeving niet meer overprikkeld en de rest van het zenuwstelsel ook niet meer. Een tweede positief effect is dat er vanaf dat moment geen afvalstoffen meer ontstaan die zenuwprikkelingen veroorzaken en daarmee (uitstralende) pijn. Na de eerste behandeling is er op de dag zelf en soms een dag later nog een stijve napijn voelbaar. Een warmtepakking en/of de gebruikelijke pijnstillers helpen goed tegen de napijn, maar is meestal niet nodig.
(Op youtube zijn vele filmpjes te vinden waarin dry needling wordt toegepast).
Combinatie
Dry needling is niet bedoeld als een op zich zelf staande therapie maar is een onderdeel van de gehele fysio/ manuele therapeutische behandeling en maakt als toevoeging deze zeer effectief. Als de pijn na 1 of 2 maal dry needling gebruik verdwenen is, worden speciale spier/ gewrichtskapsel rekoefeningen het belangrijkste in de behandeling. U moet deze ook zelf doen 5x per dag zo'n 30 seconden per keer en ze zijn zeer eenvoudig in uw dagelijkse leven in te passen. Ook houding- en bewegingadvies is een onderdeel van de gehele werkwijze.
Wanneer dry needling
Bij myofasciale pijn en bewegingsbeperking van gewrichten.
Myofasciale pijn is pijn waarvan de oorsprong ligt in pijnlijke triggerpoints (spierknopen) in de spieren. Vaak met uitstraling naar de onderrug, bil, been, hoofd, schouder, nek, hoofd of arm. Veelal veroorzaakt dit, of onderhoudt dit een bewegingsbeperking. Myofasciale pijn is goed beschreven en onderzocht en komt zeer veel voor, 10% van alle mensen en 90% van de mensen die behandeld worden met fysio/manuele therapie blijkt. Het is niet aantoonbaar met gangbaar ziekenhuis onderzoek zoals MRI, X-foto, bloedonderzoek. Wel met elastosonografie (soort echoscopie).
Op youtube staat een verduidelijkend animatie filmpje over hoe en dat het kan om pijn te hebben zonder aantoonbare schade (in het Engels). Er is niets te 'zien' maar toch heeft u pijn.
http://www.youtube.com/watch?v=4LEy8B1D3QE
Beeld onderzoek
Met EMG en echografie is een triggerpoint overigens wel aantoonbaar te maken, maar in de dagelijkse praktijk is het gemakkelijker en goedkoper voor een ervaren therapeut om de triggerpoints met de vingers te voelen.
Allerlei 'diagnoses'
Vaak wordt een diagnostisch label gegeven aan een klacht die eigenlijk heel vaak een myofasciale oorsprong kan hebben. Met slechts een aantal keer dry needling in combinatie met manuele technieken zal de klacht sterk afnemen. Denk hierbij aan; slijmbeursontsteking, hernia, postoperatieve pijn, ischias, spit, artrose/ artritis, tenniselleboog, achillespees/hielspoor, schouderartrose, rug/ nekartrose, heupartrose, knieartrose, restlesslegs, krampen, rsi, ontstekingen, whiplash, migraine of andere hoofdpijnen. Pijnlijke stijve triggerpoints in spieren kunnen zowel de veroorzakers als de instand houders zijn bij voorgenoemde aandoeningen. Een aantal maal behandelen met dry needling in combinatie met rekken, versterken en stabiliserende oefeningen is een manier om vlug tot pijnklacht vermindering te komen en weer pijnloos te bewegen. Langdurige en ingewikkelde klachten hebben gemiddeld 8 behandelingen nodig, terwijl een kortdurende klacht soms al na 1 behandeling zo goed als over is.
Westerse oorsprong
Dry needling is ontstaan uit de kennis dat niet de spierknoop verdwijnt door injectie vloeistof (wet needling) maar door de prik van de naald zelf, de 'droge' naald, dry needling dus (1950, dr.Travell et al.). In Canada is dry needling verder ontwikkeld door prof. dr. Gunn (1980) door verder onderzoek en het gebruik van acupunctuurnaalden, die veel minder hinderlijk zijn dan injectienaalden. Het is in Amerika, Zuid-Afika, Nieuw Zeeland, Australië, Spanje, Oostenrijk al vele jaren een effectief instrument bij fysio- en manueel therapie. In Nederland behoort Dry Needling sinds 2007 tot het domein van de fysiotherapie en mag ook gebruikt worden door artsen en manueel therapeuten na de juiste opleiding. Het is in Nederland geïntroduceerd en wordt gedoceerd door F. Timmermans in Domburg, hij is fysio/ manueel therapeut en heeft gestudeerd bij dr. Gunn in Canada, Vancouver. Behalve in Domburg zijn in Groningen en Amsterdam tegenwoordig opleidingen. Dry needling wordt in Nederland steeds bekender.
Veilig en effectief
Dry needling is veilig mits artsen en fysio/ manueel therapeuten deze opleiding gevolgd hebben. Dry needling wordt effectief als uw therapeut goed kan klinisch redeneren. Dit vergt studie, ervaring en interesse. Om een lang verhaal kort te maken; welk weefsel is overbelast/ geïrriteerd en welke factoren zorgen ervoor dat het niet over gaat. Neem die factoren weg, dan verdwijnt de irritatie/ overbelasting op dat weefsel en dus uw klacht.
Behandeltraject
Meestal is het behandelplan eenmaal per week dry needling in combinatie met manuele technieken. Een tweede behandeling in dezelfde week is dan fysio/ manuele therapie zonder de applicatie dry needling. Deze werkwijze wordt drie maal herhaald als nodig. Meestal is de klacht dan sterk afgenomen en is dry needling niet meer nodig. Een of twee vervolgbehandelingen bestaan nu uit alleen manuele technieken. Na een behandelpauze van enkele weken volgt de laatste zitting voor evaluatie met misschien nog een interventie wanneer nodig. U krijgt ook een paar eenvoudige, makkelijk inpasbare, effectieve (rek-)oefeningen. Houding- en beweginginstructie en advies is een onderdeel van de behandeling.
Evidence based
De verklaring voor de werking van dry needling is gebaseerd op westerse neurofysiologische en biomechanische principes. Klik op de volgende links voor meer uitleg en onderzoekverwijzingen. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22610507
In wetenschappelijk onderzoek wordt behalve de term dry needling ook andere gebruikt zoals western acupuncture, intra musculair stimulation of biomedische acupunctuur. Er is veel wetenschappelijk onderzoek dat de werking aantoont van dry needling, bijvoorbeeld:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20823359
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23138883 of
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23756457
De huidige trend is om een tenniselleboog met eigen bloedplasma te injecteren (niet bij Fysiotherapie Wijburg) en dat werkt net zo goed als dry needling http://link.springer.com/article/10.1007/s00256-013-1691-7
Als ervaren fysiotherapeut, orthopedisch manueel therapeut, master of applied science en na vele cursussen is mijn mening dat de techniek Dry Needling een klinisch bewezen en wetenschappelijk bewezen rol speelt bij klachten afname bij het zeer veel voorkomende myofasciale pijnsyndroom.
Mijn patiënten/ cliënten zijn vlug beter en dat geeft mij als behandelaar natuurlijk een enorm fijn gevoel. Bovendien ben ik zelf na talloze behandelingen met massage, oefeningen, sport, chiropractie, manuele therapie, osteopathie, houdingscorrectie, zooltjes, podotherapeuten, acupunctuur nu eindelijk van mijn nek- en lage rug pijn af, na 20 jaar, na 4 behandelingen manuele therapie gecombineerd met Dry Needling. De meeste mensen vinden de behandeling goed te doen en de meesten, waaronder ikzelf als patiënt, vinden het kortstondig een naar gevoel, maar iedereen is het er over eens dat het vlug en wonderbaarlijke resultaten geeft.
Langdurende en kortdurende klachten
Pijn en bewegingsproblemen die maanden of vaker nog vele jaren bestaan en waarvan aangenomen kan worden dat spierknopen hiervoor verantwoordelijk zijn reageren zeer goed op dry needling. Maar ook bij acute pijn in rug, nek, schouder of bil gebied. In de (top) sport wordt dry needling preventief gebruikt om blessures voor te blijven.
Dry Needling kost niets extra want het wordt vergoed door uw zorgverzekeraar als zijnde een handeling binnen het fysiotherapeutisch of manueel therapeutisch behandelplan. Het is geen fysiotherapie of manuele therapie maar een onderdeel ervan. Als u verzekerd bent voor fysiotherapie en manuele therapie wordt het dus gewoon vergoed. Het wordt alleen ingezet als u dat wilt en geïndiceerd is.
www.dryneedling.nl
http://www.dryneedling.nl/pages/documentatie/informatie-voor-patienten.php